ŞENER OKTİK
The Progress and Commercialization of Photovoltaic Solar Energy & Perception of Stakeholders
Abstract
The unprecedented progress and related cost reduction together with reliability improvement in the each component of photovoltaic solar energy conversion systems have been effecting the perception of the stakeholders throughout the value chain. Despite that, subsidies have been significantly decreasing in globally, acceptance of photovoltaic power systems (PVPS), as economically viable alternative in the electricity production portfolio, has been steadily growing by all stakeholders. The multiple stakeholders such as; state (government), industries, universities and research centers, investors, brand owners, retailers, non-governmental organizations and relations between them are the drivers for technological developments, commercialization and for penetration of PVPS systems at national and international level. However, the all stakeholder’s strategies must include the end user economic, social, and environmental and energy security demands as the first priority.
This work is a brief summary of recent status of technological development in PVPS components and share of photovoltaic solar energy in energy portfolios as an indicator of a penetration level at global scale.
Biyografi
Ankara Üniversitesi’nden 1976 yılında “Fizikçi” ve 1977 yılında uygulamalı fizik alanında “Fizik Yüksek Mühendisi” olarak mezun olan Prof. Dr. Şener Oktik, 1982 yılında Durham Üniversitesi (İngiltere), Uygulamalı Fizik ve Elektronik Bölümü’nden Doktora derecesini ve ardından 1986 yılında Doçent (Üniversitelerarası Kurul) ve 1995 yılında Profesör unvanlarını (Muğla Üniversitesi) almıştır. Durham Üniversitesi (İngiltere), Lecce Üniversitesi (İtalya), Stuttgart Üniversitesi (Almanya), Selçuk ve Muğla Üniversiteleri’nde (Türkiye) öğretim üyesi, araştırmacı, kıdemli uzman araştırmacı ve yönetici, üst yönetici olarak görev yapan Prof. Oktik, 2002-2010 yılları arasında Muğla Üniversitesi “üçüncü ve dördüncü dönem rektörlük” görevini yürütmüştür. Endüstriyel araştırmalarda; İngiltere’de BP Solar Sunbury, Imperial Chemical Industries PLC (“ICI”), Paints Division Slough Araştırma Laboratuvarları’nda, Durham University Endüstriyel Araştırma Laboratuvarlarınde, Tütkiye’de Anel Group, Arıkanlı Holding gibi kuruluşlarda kıdemli uzman bilim adamı, kıdemli teknolojist ve üst düzey yönetici olarak görev yapmıştır. 01 Ocak 2012 ve 23 Mart 2020 tarihleri arasında Şişecam Topluluğu’na Araştırma ve Teknolojik Geliştirme Başkanlığını yürüten Prof. Oktik, 27 Mart 2020 den bu yana Şişecam Yönetim Kurulu üyesidir. International Commission on Glass, “ICG” Danışma Kurulu Üyeliği, International Conference on Coatings on Glass and Plastics, Society of Vacuum Coaters ve “The Center for Functional and Surface Functionalized Glass‘da Uluslararası Danışma Kurulu Üyeliği, “European Photovoltaic Solar Energy Conference EU-PVSEC” da Bilim Kurulu Üyeliği ve Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği” Onursal Başkanlığı görevlerini yürütmekte olan Prof. Oktik 27 Nisan 2020 yılında Kadir Has Üniversitesi akademik kadrosuna katılmıştır.Alanında sayıları yüzü aşan ulusal ve uluslararası makalenin ve iki dünya patentinin yazarı/ortak yazarıdır.