Uluslararası %100 Yenilenebilir Enerji Konferansı

MURAT DURAK

Başkan, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği

MURAT DURAK

Başkan, Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği

Ocak 2025 itibarı ile ülkemizdeki 115 GW kurulu gücün 13 GW’ı rüzgar enerjisinden karşılanmaktadır.

 

Abstract

“Mavi Vatan” stratejisinin sıkça konuşulduğu bu dönemde, denizlerimizden her alanda daha çok yararlanmamız gerektiği konusu, toplumumuz tarafından daha anlaşılır bir zemine oturmaya başlamıştır. “Mavi Vatan” sadece askeri stratejilerin baskın olduğu bir çerçeve içerisine sıkıştırılmamalı, diğer alanlarda da planlı somut adımlar atılmaya başlanmalıdır. Bu alanlar içerisinde enerji önemli bir yer tutmaktadır. Enerji alanında, denizlerimizde fosil yakıt rezervlerinin aranması ile ilgili önemli çabalara, önümüzdeki dönemde denizüstü rüzgar enerjisi yatırımlarının da ekleneceği öngörülmektedir. Denizlerimizden her alanda daha fazla yararlanmamız gerektiği artık yadsınamaz bir gerçektir. Bu deneyim ve tecrübeler, enerji dönüşümünün bir parçası olarak Denizüstü rüzgar enerjisi yatırımlarının doğru ve hızlı bir şekilde yapılmasıyla sağlanacaktır.

Denizüstü RES projelerine, yenilenebilir enerji kaynakları ve arz güvenliğine katkısının yanında stratejik olarak da bakılmalıdır. Karasal RES projeleri, ülkemizin boşta duran dağları ve yerleşime uzak olan bölgelerini ekonomiye kazandırmıştır. Aynı süreç denizlerimiz için de işleyecektir. Artık sadece denizlerimizin altından değil; üstünden de faydalanma olanağını mümkün olacaktır. Ek olarak projelerde kulanılacak ekipman, montaj, gemi, nakliye, mühendislik gibi proje bileşenlerinin ülkemizde yapılması sağlanacaktır. Bu yolla ülkemiz, civar ülkelere know-how ve işgücünü ihraç edebilecektir. Aşağıdaki hususlar özellikle önem arz etmektedir;

  • Ülkemizde DRES’lere sadece proje olarak bakılmamalıdır, DRES projeleri elektrik üretiminin yanında aynı zamanda denizlerimiz için stratejik öneme haizdir.
  • Mühendislik hizmetleri, elektromekanik ekipman üretimi, gemi üretimi mümkün mertebe ülkemizde yapılmalıdır,
  • Sadece proje için değil; üretim sanayisine yönelik yol haritası hazırlanmalıdır.
  • Deniz Mekansal Planları hazırlanmalıdır.
  • DRES proje finansmanının nasıl yapılacağı üzerinde durulmalıdır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2020-2035 dönemini kapsayan Türkiye Ulusal Enerji Planı’nı Aralık 2022 tarihinde yayınlamıştır. Bakanlık tarafından yayımlanan plandaki senaryoya göre, 2035 yılına kadar birincil enerji tüketimi 205,3 milyon ton eşdeğer petrole, elektrik tüketimi 510,4 TW’a ulaşacağı öngörülmüştür. Diğer bazı önemli husular aşağıda özetlenmiştir;

  1. Elektrik enerjisinin nihai enerji tüketimi içindeki payı %24.9 oranına erişmekte,
  2. Elektrik toplam kurulu gücü 189.7 GW’a ulaşmakta,
  3. Rüzgar enerjisinde 29.6 GW’a ulaşmakta (5 GW denizüstü),
  4. Güneş enerjisinde 52.9 GW’a ulaşmakta,
  5. Devreye alınması öngörülen kapasite 96.9 GW,
  6. Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı %54.7’ye ulaşmakta

Elektrik kurulu gücünde yenilenebilir enerji kaynaklarının payı %64.7’ye ulaşacağı planlanmıştır.

Denizüstü RES açısından bakıldığında rüzgar enerjisine ayrılan 29.6 GW kurulu gücün 5 GW’ı denizüstü RES olarak hedeflenmiştir.

 

Biyografi

Dr. Murat Durak, İTÜ Meteoroloji Müh. Bölümünden mezun olmuştur. Uzun yıllar rüzgar enerjisi sektöründe profesyonel olarak çalışmış, 2009 yılında Enermet A.Ş şirketini kurarak sektöre katkılarına devam etmiştir.

İTÜ’de rüzgar enerjisi konusunda yüksek lisans ve doktora yapmıştır.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) başkanlığında da bulunmuş olan Dr. Murat Durak’ın çok sayıda makalesi, konferans konuşması ve sektörle ilgili yayınlanan kitapları bulunmaktadır.

İTÜ, ODTÜ, Samsun ve Atılım Üniversitelerinde rüzgar enerjisi alanında dersler vermektedir.

Suudi Arabistan, Romanya ve Bulgaristan’da Denizüstü RES projelerinde danışmanlık yapmıştır.