AHMET NAYIR
Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Ders Müfredatına Yansımaları
Abstract
İklim değişikliği, dünyada giderek daha fazla önem kazanan kritik bir konu olarak dikkat çekmektedir. Pek çok alanda olduğu gibi, eğitim kurumları da bu konuya yönelik çalışmalarını şekillendirmeye başlamıştır. Bu araştırma, Türkiye’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’na bağlı üniversitelerde sunulan Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği dersi müfredatını, Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) açısından incelemeyi amaçlamaktadır.
Üniversitelerin web sitelerinde yayımlanan ders içerikleri aracılığıyla, iklim değişikliği derslerinin 17 SKA hedefini ne ölçüde desteklediği araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, hem Birleşmiş Milletler’in kalkınma hedeflerinin hem de Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği misyonlarının üniversite eğitimi yoluyla daha etkin bir biçimde uygulanabileceğini göstermektedir.
Biyografi
Ahmet Nayir, 1991 yılında Yıldız Üniversitesi’nden (İstanbul, Türkiye) Elektrik Mühendisliği alanında lisans derecesiyle mezun oldu. 2002 yılında Azerbaycan Bilim Akademisi Fizik Enstitüsü’nden doktora derecesi aldı. Nayir, halihazırda İstanbul Beykent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde (İstanbul, Türkiye) çalışmaktadır. Ahmet Nayir, Eylül 2009’dan Mayıs 2010’a kadar Northern Iowa Endüstri Teknolojisi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Teknolojisi Bölümü’nde, Mayıs-Ekim 2010 arasında, Polonya’daki Wroclaw Teknoloji Üniversitesi Elektrik Enerjisi Mühendisliği Enstitüsü’nde konuk öğretim elemanı olarak çalıştı. Araştırma ilgi alanları enerji üretimi, kontrolü, analizi ve güç sistemlerindeki uygulamaları üzerine odaklanmıştır.