Önde Gelen Bir Türk Denizcilik İnşaat Şirketinin Sürdürülebilirlik Yaklaşımına SWOT Analizinin Etkisi
Abstract
Avrupa Birliği’nin zorunlu Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD), yaygın olarak kullanılan GRI çerçevesine dayanmakta olup, şirketlerin yalnızca toplum ve çevre üzerindeki etkilerini değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik meselelerinin şirket üzerindeki etkilerini de raporlamasını gerektiren “çift yönlü önemlilik (dual materiality)” kavramını vurgulu bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu çalışma, bir şirket için sürdürülebilirlik raporu hazırlanırken bu çift yönlü önemliliği ortaya koymak amacıyla başlangıç aşamasında uygulanacak bir SWOT (Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar, Tehditler) analizinin önemini pratik bir örnekle göstermektedir. Uygulama kapsamında SWOT analizinin tasarımı, soruların hedefleri, analiz sonuçlarının yorumlanması ve elde edilen bulguların sürdürülebilirlik raporu çalışmasına ve sürdürülebilirlik hedeflerine etkileri ayrıntılı şekilde sunulmuştur.
Biyografi
Mustafa Cem Çelik 1995 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur. 1999 yılında Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Yüksek Lisans derecesi alarak yüksek mühendis olmuştur. 2014 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Doktor unvanını almıştır. 1999 – 2024 Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi / Öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Sürdürülebilirlik raporu hazırlama, renilenebilir enerji, hidroelektrik santraller, iç hava kalitesi, karbon ayak izi hesaplamaları konularında çalışmaktadır.